Nie możemy dyskutować o włoskich tradycjach, nie mówiąc o jedzeniu. Jest to znacząca część włoskiego życia oraz ma prawo być jedyną włoską tradycją, którą nie-Włosi znają najodpowiedniej. W największym stopniu znanymi włoskimi daniami są makarony i pizza, niemniej jednak dania kuchni włoskiej są niezmiernie zróżnicowane – w zależności do tego, o którym regionie Włoch mowa. Atrakcyjne potrawy włosko-amerykańskie pochodzą generalnie z południowej części kraju i wyspy Sycylii, tuż przy południowym wybrzeżu. Duża grupa Włochów ogłosi, że Włochy nie są monokulturowe, a Włosi są wielokrotnie dumni z ich lokalnego dziedzictwa, tak jak oraz całego narodu.

Kuchnia Włoska Kraków   

Podstawy kuchni włoskiej
Kuchnia włoska oparta jest na tradycji chłopskiej i w ten sposób polega na niedrogiej, lokalnie dostępnej żywności w znaczącym stopniu. Ludność Włoch była w przeszłości dość uboga i musiała polegać na dostępnych lokalnie produktach spożywczych, żeby utworzyć swoje przepisy kulinarne, właśnie dlatego wiele dań kuchni włoskiej opiera się na prostych elementach, takich jak ser, makaron, bakłażan, oliwki oraz oliwa z oliwek, a również inne artykuły, które Włosi mogli sobie wyhodować lub też kupić za nieduże finanse. Ogólnie mówiąc, kuchnia włoska polega przede wszystkim na wykorzystaniu wysokiej jakości elementów, a nie technikach gotowania, co kontrastuje z francuską kuchnią, która silnie akcentuje technikę.

Których składników możemy spodziewać się we Włoskiej kuchni?
Regionalne kuchnie mają oddziaływanie na klimat, geografię oraz historię. Dania słowiańskie oraz kiełbaski są atrakcyjne w północno-wschodniej części-Wenecji Julijskiej, w historii częściowo zajmowanej przez Imperium Austro-Węgier. Jedzenie w Toskanii odzwierciedla historię chłopskiej kultury – obszar ten słynął od zawsze zasadniczo zupy fabrykowanej z resztek z innych dań i tanich warzyw. Wiele części Włoch jest zlokalizowana na wybrzeżu, więc owoce morza są o wiele ważniejszą częścią tradycji gotowania włoskiego niż większość ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Sardynia oraz Sycylia są regionami kultowymi ze stosowania przepisów dotyczących krewetek, miecznika, dorsza, sardynek oraz mątwy.